Trendwatcher Tony Bosma bezorgt ‘oncomfortabel’ avondje Blushuis - Social Media Club Breda #SMC076
93
single,single-post,postid-93,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Trendwatcher Tony Bosma bezorgt ‘oncomfortabel’ avondje Blushuis

Trendwatcher Tony Bosma bezorgt ‘oncomfortabel’ avondje Blushuis

Door Arno Tijmes – Je moet niet kijken, maar zien. Dat was de boodschap die trendwatcher en futurist Tony Bosma (38) dinsdagavond aan zo’n tachtig aandachtige luisteraars in het Blushuis over wilde brengen. Probeer in de waan van alledag eens te zien wat er gebeurt en welke trends er zijn waar te nemen.

Bij de vijfde bijeenkomst van de Social Media Club Breda presenteerde Bosma zich als een ervaren spreker, die speelt met aangename stiltes waarin het publiek aan zijn lippen hangt. Als trendwatcher is Bosma reeds twaalf jaar aan de slag en vanuit zijn huis in Ulvenhout laat hij vijf laptops via geavanceerde software dag en nacht scannen naar nieuwe trends en ontwikkelingen.

Zie hoe bedrijven moeite hebben om nieuwe werkwijzen te omarmen en halsstarrig proberen vast te houden aan traditionele methoden die lang gewerkt hebben. Bedrijven hebben niet langer unieke toegang tot kennis, kunde, communicatie, technologie of kapitaal meer. Winnaars worden die organisaties die zich kunnen verbinden met de maatschappij.

“Praten en denken over de toekomst moet oncomfortabel aanvoelen. Als je een nieuw idee hebt en er bestaat geen weerstand tegen en het leidt niet tot discussies, gooi dat idee dan maar in de prullenbak. Denk exponentieel, leer af wat je geleerd hebt en doe en denk het schijnbaar onmogelijke.” 2011 was, volgens Bosma het jaar van de disharmonie: nog nooit sinds 1945 waren er zoveel oorlogen. 2012 is het jaar van de herdefinitie, waarin we anders leren kijken. We zitten daarom ook niet in een crisis, maar in een transitie, aldus Bosma. “Het probleem is dat mensen te veel verwachten in één jaar en te weinig in tien jaar.”

In de flitsende presentatie met aansprekend beeldmateriaal lukt het Bosma om de bezoekers dat gewenste oncomfortabele gevoel te bezorgen. Mensen met chips in hun lichaam om lichaamsfuncties te monitoren en toekomstbeelden over privacy welke het college bescherming persoonsgegevens koude rillingen zou bezorgen. Liegen, het smeermiddel van de maatschappij, kan in de toekomst niet meer omdat apps de leugen uit het gesproken woord filteren.

Als opvolger voor Facebook zullen zich nieuwe netwerken ontwikkelen zoals Diaspora. Internet wordt splinternet, waarin alles met elkaar versmelt. Wat beklijft is een inspirerende avond waarin de link met huidige sociale media wel wat onderbelicht bleef, volgens enkele luisteraars.

Een Storify met de leukste tweets van de avond vind je hier.

No Comments

Post A Comment